28.05.2008

KARASABAN KARASABAN


Avrupa Birliği yolundaki Türkiye’de, maddi imkansızlıklar nedeniyle traktör alamayan Niğdeli çiftçiler, tarlalarını hâlâ atadan deden kalma karasabanla işliyorlar. Niğde’de tarlasını bir çift öküzünü koşarak karasabanla süren çiftçilerden biri de merkeze bağlı Murtaza Köyü’nden Osman Sandallı. Sandallı, ürünlerinden yeterli kazanç sağlayamadıkları için, yeterli parayı biriktirip traktör alamadıklarını, bu sebeple çocuklarıyla birlikte babasından kalan öküzlerle tarlasını sürüp geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.
Osman Sandallı: “Tarlamı öküzlerle sürmemin nedeni parasızlık ve yoksulluktur. Mazot fiyatları gün geçtikçe artıyor. Traktör alsam mazot parasını karşılayamam. Gerçi traktör alacak gücüm de yok. Çaresiz babadan kalma saban ve öküzlerle tarlamı sürüyorum. Bu tarladan kazandığımızla geçiniyoruz. Karım ve çocuklarım hep beraber ailecek çalışıyoruz. Yani güçlükle rızkımızı kazanıyoruz. Kışın bu öküzlerin beslenmesinde bile maddi sıkıntılar çekiyoruz” dedi.
Sandallı, “Türkiye Avrupa Birliği’ne giredursun. Biz de böyle karasabanla giriyoruz işte Avrupa Birliği’ne. Ne yapalım geçinebilmemiz için ekip dikmemiz şart. Bunun için de bir çift öküzümüze gücümüz yetiyor. Biz öküzlerle bir günde bir dönüm tarlayı sürerken, traktörü olanlar bir günde 40 dönüm tarlayı sürebiliyorlar” diye dert yandı.

"Gündem" gazetesi

27.05.2008

Hiç yorum yok: