13.08.2008

KURAKLIK KRİZİ TOPLANTISI YAPILDI



Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi ilk toplantısını tarım il müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti.

Niğde Vali Yardımcısı Mehmet Hayri KURT başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Tarımsal kuraklıkla mücadelede kamuoyunun bilinç düzeyini artırarak tüm paydaşların sürece dahil edilmesiyle arz ve talep yönetimini de dikkate alarak, çevresel açıdan sürdürülebilir tarımsal su kullanım planlaması ile kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde ileriye dönük gerekli bütün tedbirlerin alınması; kriz dönemlerinde ise, etkin bir mücadele programını uygulayarak kuraklığın etkilerinin asgari düzeyde kalmasının sağlanması konularında görüş alış-verişinde bulunuldu.

Konunun önemine dikkat çeken Vali Yardımcısı Mehmet Hayri KURT hazırlayacakları Tarımsal Kuraklık İl Eylem Planı ile Kriz Merkezinde yer alan kurum ve kuruluşların önerileriyle oluşturulacak Tarımsal Kuraklık Yönetiminin, gelecekte yaşanılması muhtemel olan Tarımsal Kuraklığın ilimizdeki olumsuz etkilerini azaltacağının düşünüldüğünü ifade etti.

Toplantı sonrasında konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Niğde İl Tarım Müdür Vekili Aydın TÜFEKÇİ ise Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin 20. yüzyılın sonlarında hissedildiği, 21. yüzyılda da dünya gündeminde önemini koruyacağını belirterek “Türkiyenin’de küresel ısınma sonucunda, özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan etkileneceği ve küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında yer alacağı, daha sıcak daha kurak iklim kuşağı etkisinde kalacağı tahmin edilmektedir. Küresel ısınmayla beraber üzerinde en fazla durulacak konu kuraklıktır. Geçmişte ülkemizde yaşanan tarımsal kuraklıklar, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile gelecekte daha yoğun tarımsal kuraklıklarla karşı karşıya kalınacağına işaret etmektedir.

Kullanılabilir suların en önemli kaynağı yağışlardır. Tarımsal üretimde yıllık toplam yağış miktarı önemli olduğu gibi, yağışın bitki çıkış ve gelişme dönemindeki aylara dağılımı da önemlidir. Bitki çıkış ve gelişme döneminde ihtiyacı olan suyu toprakta bulamazsa Tarımsal Kuraklık etkilerini göstermeye başlayacaktır.

Tarımsal kuraklığın etkilerinin en aza indirilmesi ve gelecekte nüfus artışı baskısı altında artan gıda ihtiyacının karşılanması, Tarımsal Kuraklık Eylem Planının hazırlanmasını ve uygulanmasını zorunlu kılmıştır.

07 Ağustos 2007 tarihinde Bakanlar Kurulundan “Tarımsal Kuraklıkla Mücadele ile Kuraklık Yönetimi Çalışmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar” çıkarılmıştır. Bu karar doğrultusunda Tarımsal kuraklıkla mücadele ve kuraklık yönetimi çalışmalarını yürütmek üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın işbirliği ile Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu (TKYKK) oluşturulmuştur.

Bu kurul, Tarımsal Kuraklık Eylem Planını (TAKEP) hazırlamak, hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamakla yükümlü. Aynı zamanda tarımsal kuraklıkla mücadelede birlikteliği ve kurumlar arasında koordinasyonu oluşturacak. Risk Değerlendirme Komitesi'nden gelecek öneriler doğrultusunda kuraklık görülen illerde, kuraklık eylem planı uygulama kararını alacak. TAKEP'in uygulamasını izleyecekler. Kuraklık eylem planının uygulanmasında karşılaşılacak finansman ve teknik konulardaki sorunları giderecekler. İhtiyaç duyulan yasa ve yönetmeliklere ilişkin taslakları hazırlayacaklar.

Kurulun illerdeki ayağı Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezleri (TKİKM) dir. Bu merkezler Kurulun kararlarını uygulayacak, İl Tarımsal Kuraklık Eylem Planını (TAKEP) yapacaktır. Merkezler il arazi varlığı ve su kaynakları envanterlerini hazırlamak ve güncelleştirmek, kuraklık eylemine yönelik acil ve acil olmayan koşullar için mali kaynakları belirleyecek. Bu kaynağı mahalli bütçe kapsamına alarak acil eylem planı uygulamasında ihtiyaç-harcama bütçesini çıkararak ödenek talebinde bulunacaklar.

Tarımsal Kuraklık Eylem Planı sadece kuraklık olduğunda uygulamaya konulan, normal yağışlı yıllarda unutulan bir plan olmayıp, yağışlı yıllarda da gelecek kuraklıklara hazırlık amacıyla orta ve uzun dönem tedbirlerin yerine getirilmesini öngören sürdürülebilir bir plandır.

Hazırlanan bu planın kamu kurum ve kuruluşları, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalarla, gelecekte olması muhtemel Tarımsal Kuraklığın etkilerini azaltacağı, ilimize ve halkımıza faydalı olacağı inancını taşıyorum” diye konuştu.

Hiç yorum yok: